Jedini u Hrvatskoj spajamo znanje, entuzijazam i umijeće poučavanja u proizvod krojen prema pravim potrebama i izazovima nastave. Pročitajte više!
Podijelimo iskustva, prijedloge i zajedno unaprijedimo obrazovanje. Pridružite se Facebook grupi Razredna nastava - Alfa!
Pridružite nam se u novom likovnom natječaju Likovni izaZOOv (Alfa kalendar 2021.). Više o natječaju pročitajte ovdje.
Na stranici nastava.alfa.hr čekaju vas brojne videolekcije i ostali materijali koji će vas i vaše učenike voditi kroz nastavu na daljinu.

Europski dan jezika u Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna. Na taj se dan slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika. Obilježavanjem EDJ želi se potaknuti učenje stranih jezika među ljudima.

Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina Europski dan jezika obilježila je na nekoliko načina. Aktiv Engeskog jezika organizirao je za učenike predmetne nastave digitalnu inačicu Pub kviza. Kviz se sastojao od 50 pitanja, a učenici su igrali u ekipama po 4 sudionika. Kvizom su se dotaknuli glavnih gradova, zastava, znamenitosti diljem svijeta, pogađali su jezike u pjesmama koje su slušali, tradicionalne hrane te brojnih činjenica o jeziku i pismu - kako se naziva prvo poznato pismo, koji se jezik piše odozgo prema dolje, koliko živih jezika postoji u svijetu, koji se materinji jezik najviše govori u EU i još mnogo toga. U kvizu je sudjelovalo 48 učenika. Pobijedila je ekipa u sastavu: Marin Nikić, Matej Tokić, Lana Kovačević i Lana Brdarić. Za pobjednike su pripremljene slatke nagrade i pohvalnice za 1. mjesto.

Učiteljica Dora Jajić i učenici PŠ Bakić okušali su se u pravljenju belgijskih vafli te engleskom čaju.

Učiteljica Iva Vilček i 5.c razred odradili su radionicu na kojoj su učili pozdrave na raznim europskim jezicima. Osim toga, pokazali su svoje znanje geografije označavajući europske zemlje na karti Europe. Učenici su pokazali pravi timski duh, zabavili se, a usput i naučili nešto novo.

Učiteljica Silvija Mađarić i učenici šestih razreda ponovili su države i nacionalnosti putem igre u digitalnom obliku i kviza, slušali su pjesme različitih jezika te probali pogoditi na kojem jeziku je pjesma pjevana. Učenici su se također prisjetili činjenica, ali i naučili su nešto novo o Ujedinjenom Kraljevstvu (nacionalne životinje i sportovi država UK, valuta, što je to Shrove Tuesday i mnogo toga) što su zabilježili izradom umne mape, odnosno crteža.

 

Izvor: Silvija Mađarić, učiteljica Engleskoga jezika (www.os-ekumicica-slatina.skole.hr)