Intervju: Andrej Mitić, učenik koji je osvojio 2. mjesto na državnom natjecanju Infokup 2016

 

infokup

Od 15. do 18. ožujka 2016. u Primoštenu je održano Državno natjecanje iz informatike i računalstva za osnovne i srednje škole – Infokup.

Natjecali su se učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole i to čak u 5 kategorija:

- razvoj softvera i poduzetništvo

- LOGO

- primjena algoritama OŠ

- primjena algoritama SŠ

- osnove informatike.

Mladi informatičari svoj su natjecateljski put ostvarili preko školskog i županijskog natjecanja i samo su najbolji, njih 160, stigli na državno natjecanje.

Za neke ni tu nije bio kraj. Najbolji od najboljih osnovnoškolaca dobili su poziv na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu koja će se održati 30. lipnja 2016. u Krku, a srednjoškolci su dobili poziv na 22. Hrvatsku informatičku olimpijadu koja se održala 2. travnja 2016. u Zagrebu.

Kategorija koja promiče i popularizira informatiku i znanja iz područja informatike i računalstva zasigurno je kategorija Osnove informatike. Od ove se godine i ovo natjecanje odvijalo u online okruženju u LMS sustavu Loomen. Najbolji mladi informatičari bili su propitivani iz znanja koja su mogli pronaći u svojim redovnim udžbenicima iz informatike. Među njima je bio i naš udžbenik LikeIT.

Naše udžbenike informatike LikeIT istaknuli bismo i kao dobar početak za učenje programiranja u programskom jeziku LOGO te u programskom jeziku SmallBasic, a obrađuju i metodički opisuju sve naredbe potrebne za zadatke s natjecanja. Da želimo ići ukorak s vremenom, pokazujemo i time što uvijek propitujemo kako svojim korisnicima možemo pružiti više i bolje. Na platformi za online učenje koja se nalazi na adresi http://alfaportal.hr/moodle/ donosimo uvod u programski jezik Python.

Kako je bilo u Primoštenu, možete pogledati na službenoj stranici natjecanja je www.infokup.hr, a puno korisnih informacija možete naći i na stranici Hrvatskog saveza informatičara www.hsin.hr.

Napravili smo intervju s Andrejem Mitićem iz OŠ „Dvor”, koji je osvojio 2. mjesto u kategoriji Osnove informatike.

Kako se zoveš?

Moje ime je Andrej Mitić.

Koji razred ideš, u koju školu?

Idem u 8. razred u Osnovnu školu „Dvor”.

Tko ti je učiteljica informatike?

Vesna Majdandžić

Koje udžbenike iz informatike koristite na nastavi?

Na nastavi koristimo odlične Alfine udžbenike LikeIT.

Kako si se proveo u Primoštenu?

U Primoštenu mi je bilo jako lijepo kao i prijašnjih godina. Sve je lijepo organizirano, a i hrana je jako ukusna. J

Je li ti ovo prvo državno natjecanje ili si već sudjelovao na državnom natjecanju iz informatike?

Ovo mi je već treće državno natjecanje iz informatike. U 6. razredu osvojio sam 6. mjesto (kategorija programiranje Basic/Python/Pascal/C/C++), a u 7. razredu 8. mjesto (kategorija Osnove informatike).

Jesi zadovoljan svojim uspjehom? J

Jako sam zadovoljan svojim uspjehom jer sam osvojio 2. mjesto.

Jesu li zadatci bili teški?

Zadatci su uvijek prilagođeni našoj razini znanja, a moje je mišljenje da su bili vrlo lagani, tj. rješivi ako si se pripremao.

Kako su tekle pripreme za natjecanje?

Ostali učenici i ja počeli smo se pripremati sredinom 10. mjeseca. Započeli smo s gradivom 5. razreda pa 6. itd. Nastavnica nam je redovito slala mailove sa zadatcima, prezentacijama, kvizovima, web-stranicama… Rješavali smo testove s natjecanja od prijašnjih godina, pa čak i s državne mature iz informatike. Kad nam nešto nije bilo jasno, ona bi nam uvijek objasnila. Bilo je dosta zahtjevno, ali sam sve to uspio napraviti i ostvariti odlične rezultate.

Jesu li ti Alfini udžbenici iz informatike LikeIT pomogli u pripremi?

Naravno da jesu, a posebno prezentacije i kvizovi koji su odlično napravljeni.

Što bi istaknuo kao najpozitivnije od cijelog natjecanja?

Mislim da je najpozitivnije to što stekneš neko novo iskustvo, a i naučiš nešto novo.

Jesi li sklopio prijateljstva s učenicima iz drugih dijelova Hrvatske?

Jesam i s učenicima, ali i s mentorima.

Je li te ovaj uspjeh motivirao za daljnji rad i imaš li kakve planove?

Naravno da me motivirao za daljnji rad. Moji su sadašnji planovi da završim srednju i fakultet, a onda da se zaposlim kao programer igrica u Blizzardu.

Koju srednju školu planiraš upisati?

Planiram upisati V. gimnaziju u Zagrebu jer mi se ona čini kao odlična podloga za daljnje usavršavanje.

Namjeravaš li i dalje, u srednjoj školi, sudjelovati na natjecanjima iz informatike?

Naravno. Ja volim natjecanje iz informatike jer se uvijek dobro zabavim, naučim nešto novo i pokupim neka nova iskustva.

Smatraš li da se isplati trud koji si uložio u znanje iz informatike?

Trud se uvijek isplati pa tako i iz informatike. U današnjem svijetu bez informatike se ne može pa je onda taj trud vrlo važan.

Što želiš poručiti svojim vršnjacima?

Poručujem im da uče, pripremaju se za natjecanje (posebno iz informatike) jer Scientia potestas est (znanje je moć). A vjerujte mi, znanje je stvarno najveća moć koju čovjek može posjedovati i to vam nitko ne može oduzeti.

andrej mitic