Modeli prijenosnika gibanja

Zadaća je prijenosnika da prenese gibanje i opterećenje (silu, okretni moment, odnosno snagu), dok reduktori smanjuju broj okreta, a multiplikatori povećavaju brzinu.

Uz pomoć ove kutije možemo napraviti sljedeće modele prijenosnika:
1. lančani prijenosnik
2. remenski prijenosnik
3. tarni prijenosnik
4. zupčasti prijenosnik.

1. Lančani prijenosnik koristi se za potrebe prijenosa gibanja i snage na veliku udaljenost. Naime, lančani prijenosnik prenosi znatno veće sile od remenog prijenosnika, a sastoji se od lančanika i lanca. Moguće je prenijeti veće snage bez klizanja na veće udaljenosti s konstantnim prijenosnim omjerom. U radu je dosta bučan pa ga je potrebno podmazivati. U svakodnevnom životu najčešće se koristi na biciklu, ali i na motornim vozilima (moped, motor, automobil), poljoprivrednim strojevima te u transportnim uređajima (viličari, dizalice, transporteri).

2. Remenski prijenosnik vrlo se često koristi za prijenos gibanja i snage. Jednostavne je konstrukcije i sastoji se od remena i dviju remenica. Prijenos je miran i bez velike buke, za razliku od drugih vrsta prijenosa, no zbog proklizavanja teško je postići točan prijenosni omjer. Remenski prijenosnik osjetljiv je na temperaturu i ulja. Postoje valjkaste ili cilindrične remenice, remenski prijenos sa zateznom remenicom, klinastim remenom i zupčastim remenom. Najviše se koristi u stolnoj bušilici, tračnoj pili, tokarskom stroju, kasetofonu, videorekorderu, automobilu...

3. Tarni prijenosnik prenosi gibanje trenjem dodirnih površina. Jednostavne je konstrukcije, a snaga koja se može prenositi ovisi o svojstvima materijala korištenim za izradu tarenica (tvrdoća, čvrstoća, otpornost na trošenje). Prednosti su tarnog prijenosnika jednostavnost, povoljna cijena, miran i tihi rad, spontana zaštita od preopterećenja, dok su nedostatci puzanje, proklizavanje, trošenje i zagrijavanje tarnih površina. Primjer uporabe tarnog prijenosnika jest dinamo na biciklu ili kotačić za prijenos gibanja na šivaćoj mašini.

4. Zupčasti prijenosnik najčešće se koristi. Kombiniranjem različitih veličina zupčanika možemo proporcionalno povećati ili smanjiti brzinu i snagu. Prema izgledu razlikujemo cilindrični i stožni zupčanik te pužni vijak. Njihova su prednost siguran pogon, dugi vijek trajanja, male dimenzije i veliki stupanj korisnog djelovanja. Nedostatci su buka u radu i veliki troškovi proizvodnje. Primjena je vrlo široka, naime koristi se u različitim strojevima (alatni, građevinski i poljoprivredni), uređajima (elektronički i kućanski), vozilima, igračkama i drugdje.