Metodički materijali iz geografije za školsku godinu 2019./ 2020.

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

na početku ću iskoristiti priliku da Vam se zahvalim na odabiru udžbeničkih kompleta iz geografije Izdavačke kuće Alfa, kako za osnovnu tako i za srednju školu! 

Rezultat odabira potvrda je truda i zadovoljavanja potreba baš vas, nastavnika koji se svakodnevno trude ukazati na bitno pri obradi geografskih sadržaja. Novi udžbenički kompleti, kako za frontalnu provedbu, tako i za nastavak eksperimantalne provedbe kurikularne reforme rezultat su dugogodišnjeg kontakta sa praktičarima na terenu i predstavljaju velik odmak od dosadašnjih načina kreiranja udžbenika jer, prije svega, unose dozu novog pogleda na geografske sadržaje, kako grafički, tako i metodički. Digitalne inačice obiluju proširenim dodatnim materijalima koji će zasigurno „buditi“ učenike i dodatno ih motivirati na usvajanje geografskih sadržaja.


Kako ne želimo ostati na obećanjima da ćemo nešto pripremiti, predstavljamo vam nove metodičke materijale koji prate udžbenike MOJA ZEMLJA 1, MOJA ZEMLJA 2 za osnovnu školu u 5. i 6. razredu, te GEOGRAFIJA 1 i GEOGRAFIJA 2 za gimnazijski program. Detalno razrađena planiranja nastave, prijedlozi pisanih priprema, pisanih provjera, izlaznih kartica zasigurno će olakšati i skratiti vrijeme pripreme za nastavu i dati puno ideja koje će se provoditi u razredima vrijednih nastavnica i nastavnika.

Bitno je naglasiti da prijavom na naš alfaportal na poveznici http://www.alfaportal.hr/index.php/predmetna-geografija i http://www.alfaportal.hr/index.php/gimn-geo možete pronaći i sve ostale sadržaje, za sve razrede, ne samo za navedene programe. Tu se, između ostalog nalaze Katalozi ispitnih pitanja (Banka pitanja), Zadatci za ispitivanje, Primjeri listića za prilagođeni program, Powerpoint prezentacije i prilična količina drugih nastavnih sadržaja koji mogu olakšati nastavu u programima koji tek čekaju svoj "reformski" red.

Uz želje za što manje stresa pri planiranju i izvođenju nastave srdačno vas pozdravljam!

Marko Labus, prof.
Urednik iz geografije

Novi udžbenici iz geografije

Alfino uredništvo geografije prijavilo je i pripremilo nove udžbenike iz Geografije za sve eksperimentalne programe u osnovnoj i srednjoj školi. Kao jedini izdavač sa takvom paletom, prepoznati smo u očima nastavnika koji sudjeluju u navedenim programima. To je pokazao i odabir gdje su Alfini udžbenici odabrani za uporabu kod 85% učenika obuhvaćenih reformom.

Izvori energije

NOVO!
Uredništvo geografije pripremilo je novu zidnu sliku/infografiku „ IZVORI ENERGIJE“ koju će dobiti svi nastavnici u OŠ i SŠ!
O primjeni, prednostima, manama i puno dodatnih informacija koje će zasigurno pomoći u nastavnom procesu!

Poveznica za preuzimanje  

 

Gospodarenje otpadom

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, za vas smo pripremili veliku tematsku zidnu sliku, koja za temu ima GOSPODARENJE OTPADOM. Njime ćete ukrasiti svoju učionicu, kabinet ili školski prostor kako bismo zajedno razvijali učeničku svijest o brizi za okoliš! 

Poveznica za preuzimanje                                                

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

Povodom Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa, koji se obilježava 2. veljače, za vas smo pripremili tematsku prezentaciju. Uz prezentaciju u PowerPointu nalazi se i prijedlog tematskog plakata kojime možete ukrasiti svoju učionicu, kabinet ili školski prostor kako biste ukazali učenicima na važnost očuvanja prirodnih ekoloških sustava za čovjeka.

Tematska prezentacija | Plakat

Ne treba zaboraviti da su močvarna staništa istovremeno najugroženiji ekološki sustavi, zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja njihovih resursa. Od početka 20. stoljeća do danas, nestalo ih je čak 65%. Tema ovogodišnjeg dana je „Vlažna staništa ublažavaju prirodne katastrofe“. Učestalost prirodnih katastrofa (poplava, suša i sl.) se u proteklih 35 godina udvostručila. Ovogodišnjim sloganom želi se naglasiti presudna uloga vlažnih staništa (močvara) za sprečavanje i ublažavanje posljedica prirodnih katastrofa na ljudske živote i materijalna dobra.