Neosporna stručnost naših autorskih timova u kombinaciji s tehnološkim inovacijama, profesionalim uslugama i vrhunskom podrškom već godinama opravdavaju povjerenje naših korisnika. Hvala vam što birate modro! 
Ne zaboravite da su Alfini promotori tu za vas! Uvijek im se možete obratiti i na njih se osloniti.

SLIKOVNICA KAO MAGNET ZA POTICANJE ČITANJA

Piše: Bojana Lanča, magistra primarnog obrazovanja, učiteljica u OŠ-SE „San Nicolò” u Rijeci.

U današnje vrijeme, u kojem su djeca zaokupljena novim tehnologijama, učitelji se neprestano trude potaknuti učenike na čitanje. Pritom ne mislim na ono čitanje koje treba „odraditi” jer je lektira za par dana „na vratima”, niti na čitanje koje je zadao učitelj, već na čitanje kojem učenici samostalno pristupaju i koje ih očarava.

U školama je sve manje djece koja to čine samoinicijativno, no još uvijek ima onih koji, zahvaljujući tome što su u ranom djetinjstvu upoznali čaroliju čitanja, vole čitati. To su ona djeca koja svaki slobodan trenutak iz torbe izvuku knjigu i jednostavno se uvuku u njezine stranice. Imati takvog učenika u razredu prava je blagodat jer nastava književnosti poprima sasvim drugačiji tijek. Imati aktivnog sugovornika, kojemu nije dovoljno samo odrediti mjesto i vrijeme radnje, traži od učitelja nove pristupe i nove zadatke. Takav učenik otkriva nam novi pogled na knjigu koju smo već desetcima puta pročitali i obradili na različite načine. No situacija u razredu drastično je drugačija. Teško pronalazimo i jednog takvog učenika. Sve ih je manje učlanjeno u gradske knjižnice, Djed Mraz više ne donosi knjigu za Novu godinu, za rođendane se ne kupuju knjige – knjige više nisu poželjne. Možda će ih ponekad privući primamljiva naslovnica, ali stranice se baš ne okreću lako.

Učenici imaju problem jer je njihova pažnja sve slabija. Zarazno sredstvo mobilnih telefona i uvijek dostupna internetska veza učinili su svoje. Sadržaji se izmjenjuju izrazito brzo i sve je koncipirano tako da se pažnja zadržava na kratkim videoklipovima. Slike, boje, glazba, brze promjene i izmjene nikako se ne slažu s pojmom upijanja slova, spajanja slova u riječi i rečenice te stvaranja vlastite slike u glavi. Kretanje na putovanje začaranim svijetom čitanja postaje preteško.

 

 

Učitelji imaju pregršt ideja: otvaraju i uređuju čitalačke kutke u učionicama, nastava lektire postaje riznica kreativnih zadataka, sudjeluju u raznim eTwinning projektima kojima je glavni cilj poticanje čitanja, čak je Vlada Republike Hrvatske podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija pa je 2021. proglašena Godinom čitanja. Čini se da odgajatelji, učitelji, knjižničari pa čak i ministri itekako razmišljaju i smišljaju načine kako promijeniti sadašnje čitateljske navike među djecom i mladima.

Moj najjednostavniji, a opet tako bogat i kvalitetan put prema pravim budućim čitateljima, jest slikovnica. Ona je odličan magnet za ponovno uspostavljanje ravnoteže upravo zato što nije opterećena tekstom. Djeci nudi svijet koji nije jednostavno preuzimanje sadržaja, već ih nenametljivo potiče na razmišljanje, uočavanje odnosa slike i teksta, samostalno nadopunjavanje značenja pročitanog tražeći dodatne poticaje u ilustracijama, razvijanje vještine tumačenja i nesvjesno stvaranje navike aktivnog misaonog odnosa prema sadržaju. No slikovnica neće sve to učiniti sama. Ona treba učitelja koji je spreman iskoristiti sve blagodati koje ona pruža. Najprije treba naučiti razliku između kvalitetne i nekvalitetne slikovnice. Zatim treba naučiti da nije svaka knjiga sa slikama slikovnica. Tek se tada treba naučiti koristiti slikovnicom u nastavi. Slikovnica se prima svim osjetilima. Ključnu ulogu u radu s djecom imaju učitelji, odgojitelji, roditelji i svi oni koji djeci nude slikovnicu, koji i nakon čitanja imaju vremena i volje oko slikovnice stvoriti cijeli novi svijet poticajnih aktivnosti.

Mnogi učitelji smatraju da je slikovnica primjerena samo djeci predškolske dobi te prvom i drugom razredu, no to nikako nije istina, stoga bi i učenici viših razreda morali dolaziti u kontakt sa slikovnicama.

Čitanje slikovnice prvi je korak u nastavnom druženju i aktivnostima koje se iz nje mogu crpiti. Ishodi koji se slikovnicom mogu ostvariti mnogobrojni su i gotovo bismo mogli nabrojati sve ishode iz kurikula Hrvatskoga jezika koji se mogu ostvariti druženjem sa slikovnicom. Međutim, njome se ostvaruje toliko više toga. Možemo reći da su određene slikovnice mali međupredmetni biseri koji povezuju i potencijalno ostvaruju cjelovitu nastavu. No ponovno naglašavamo – slikovnica to neće učiniti sama, ona treba kreativne i poticajne učitelje koji će paliti svijeće u dječjim umovima i buditi želju za čitanjem i ponovnim druženjem sa slikovnicama i knjigama.

 

 

Učitelji se sve više povezuju i sve više shvaćaju da je dijeljenje iskustva, znanja i kompleta pripremljenih aktivnosti neiscrpan bunar novih ideja. Kao učiteljica rado poslušam i pogledam tuđe ideje. Neki me učitelji toliko inspiriraju da su mi neprestano u mislima tijekom pripreme nastave. No često se nađem u situaciji da se već gotovim materijalom ne koristim onako kako ga je netko drugi zamislio, već me on inspirira, stvaram nove ideje pa ga dorađujem, prerađujem i pripremam baš za svoj razred i svoj stil poučavanja. Na isti način skupila sam mnoštvo nastavnih listića i ideja za rad sa slikovnicama. Neke su me slikovnice toliko oduševile i množile mi ideje da mi ni tjedan dana ne bi bilo dovoljno da ostvarim sve što sam zamislila.

Svoja iskustva i aktivnosti koje sam provodila s učenicima nadograđujem sudjelovanjem u projektu Učiteljskog fakulteta u Rijeci Slikovnica u dječjem vrtiću i osnovnoj školi pod vodstvom dr. sc. Maje Verdonik. U suradnji s kolegicom Dijanom Jurčić-Bakarčić stvorena je mrežna stranica Slikovnica u razrednoj nastavi na kojoj objavljujemo aktivnosti i prijedloge za rad sa slikovnicama kako bismo i mi dale naš doprinos i potakle što veći broj učitelja da se u nastavi koriste slikovnicama.

Na tim stranicama pronaći ćete slikovnice kojima smo se mi koristile u nastavi i primjere aktivnosti koje smo provele s našim učenicima, a poneke i s roditeljima. Slikovnice su nam poticaj za ostvarenje planiranih ishoda i još mnogo više od toga. Stranice su naš početak, a nadamo se da ćemo sadržaje s vremenom bogatiti i nadograđivati kvalitetnim i korisnim materijalima.

 

PRILOG:
mrežna stranica Slikovnica u razrednoj nastavi
http://slikovnicaurazrednojnastavi.weebly.com/

 

Bojana Lanča,

magistra primarnog obrazovanja, učiteljica u OŠ-SE „San Nicolò” u Rijeci. Radim kao učiteljica već punih osamnaest godina. Motivirana da se u svom radu koristim suvremenim nastavnim strategijama, svakodnevno se usavršavam, istražujem i isprobavam te unaprjeđujem nove metode i načine poučavanja. Uživam u dječjem stvaralaštvu. Već duži niz godina potičem učenike na literarno i likovno stvaralaštvo te su pod mojim mentorstvom tiskane tri dječje slikovnice, ujedno pobjednici državnog natječaja Moja prva knjiga, udruge KAlibra. Voditeljica sam dramskih i lutkarskih skupina, a moji učenici sudjeluju i u eTwinning projektima.