MODUL: Hrana, okoliš i klimatske promjene

PODRUČJE: Održivi razvoj

METODA POUČAVANJA: Istraživačko učenje

KLJUČNE RIJEČI: održivi razvoj, sigurnost hrane, proizvodnja hrane, resursna održivost, klimatske promjene, zdrava prehrana, bacanje hrane


PROGRAM WEBINARA

Nakon ove edukacije razumijet ćete:

kako se osigurava globalna sigurnost hrane
utjecaj proizvodnje hrane na okoliš
• utjecaj klime na poljoprivredu i obrnuto
 održivost proizvodnje hrane i projekcije za budućnost
 zbog čega ne smijemo bacati hranu i kako spriječiti nastanak otpada od hrane.

Također, moći ćete i:

samostalno izvoditi nastavni sadržaj na temu hrane, okoliša i klimatskih promjena
 s učenicima razvijati projekte usmjerene na smanjenje bacanja hrane.

Ova je online edukacija za Vas jer...

Vi ste učitelj razrednik koji radi s različitim skupinama učenika i trebate im prenijeti specifična znanja i znanstvene spoznaje koje se tiču održivosti prehrane i njene budućnosti jer odgajate buduće generacije (osviještenih) potrošača. Učenicima želite prenijeti spoznaje o potrebama suvremenog doba globalno i lokalno, usaditi misao o nužnosti održivog upravljanja prirodnim dobrima, granicama opterećenja, ljudskim potcijalima te osobnim i zajedničkim odgovornostima.
Vi ste učitelj koji želi unaprijediti svoje vještine u području održivog razvoja i osmisliti vlastite mikroprojekte ili praktične vježbe za učenike kako bi postao uspješan razrednik i učenicima prenio znanja koja će unaprijediti njihovo djelovanje prema globalnim načelima održivog razvoja.

Poslije online edukacije preporučamo vam:

Pročitati publikaciju „Novi izazov - Globalni ciljevi održivog razvoja do 2030.“ (publikacija priložena na webinaru).
Pročitati rad „Implementiranje načela održivog razvoja u ustanovama za odgoj i obrazovanje“ (rad priložen na webinaru).
• Posjetiti stranicu Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH.

 

O VAŠOJ PREDAVAČICI 

Dr. sc. Branka Ilakovac doktorirala je 2018. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom koja obrađuje ponašanje kućanstava u postupanju s otpadom od hrane. Trenutno je zaposlena kao konzultantica za sprječavanje nastanka otpada od hrane gdje je usmjerena na rad s kućanstvima i hotelima, te poslovno savjetovanje u odnosima s javnošću u zaštiti okoliša i održivom upravljanju prirodnim resursima. Kao stručnjakinja bila je angažirana na nekoliko međunarodnih projekata prevencije bacanja hrane i edukacija o smanjenju otpada iz hrane u neformalnom i formalnom obrazovanju. Posljednje tri godine volonterski obnaša dužnost predsjednice neprofitne organizacije Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH, koja se prvenstveno bavi informiranjem i edukacijom potrošača putem nacionalnih i međunarodnih projekata. Prije toga 15 godina je radila kao stručnjak za odnose s javnošću i glasnogovornica u Agenciji za zaštitu okoliša i Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. Diplomirana je novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću te ima petogodišnje iskustvo iz medija i 20 godina iskustva u odnosima s javnošću. Koautorica je osam stručnih i znanstvenih članaka u području nastanka otpada od hrane, postupanja s biootpadom i implementiranja načela održivog razvoja u ustanovama za odgoj i obrazovanje.

 

RASPORED WEBINARA

Raspored je okviran te je podložan promjenama s obzirom na tijek edukacije i interakcije.

 A (10 min)
Sigurnost hrane i globalni trendovi u proizvodnji hrane

B (20 minuta)
Utjecaj proizvodnje hrane na okoliš

C (10 minuta)
Utjecaj poljoprivrede na klimu i obrnuto, klimatskih promjena na proizvodnju hrane 

D (10 minuta)
Održivost proizvodnje hrane i projekcije za budućnost

Sažetak i odgovaranje na pitanja iz Q&A odjeljka (10 minuta)