Glazbena kultura u novoj godini

Poštovane kolegice i kolege, učitelji glazbene kulture,

bližimo se kraju kalendarske godine, u školi završava prvo obrazovno razdoblje, no želimo vas obavijestiti da autorski tim izdavačke kuće Alfa priprema osvježene nastavne sadržaje za glazbenu kulturu četvrtih razreda u razrednoj i predmetnoj nastavi (petih, šestih, sedmih i osmih) razreda kao i dodatni edukativno-prezentacijski materijal.

Šaljive zgode velikih glazbenika

U svakom nastavnom danu, na svakom nastavnom satu učiteljsko zvanje nije samo posao, nego je i poziv, stoga svakodnevno svi mi učitelji imamo potrebu da budemo bolji, da promatramo svoje učenike, osluškujemo njihove želje, pokušamo ih motivirati i zainteresirati te tako unaprijediti svoju nastavu.

Nije neobično da slavni glazbenici, kao i ostale znamenite povijesne osobe, u našoj svijesti postaju visokocijenjeni, ali daleki i nedodirljivi pojedinci iako su svi oni bili ljudi kao što smo i mi.

Anegdote iz života velikih glazbenika prenose nam njihovu ljudsku dimenziju, stoga su iznimno zanimljiv uvid u karakter i život pojedinog skladatelja te istodobno čine nastavu zanimljivijom i drukčijom, a spoznaje trajnijima.

Imena slavnih skladatelja kao što su W. A. Mozart, J. Haydn, G. Rossini, F. Liszt, I. Zajc, N. Paganini često se pojavljuju u programu nastave glazbene kulture. Tako upoznajemo njihove životopise i njihova djela, međutim učenici će zasigurno pamtiti anegdote iz njihovih života.

Evo nekoliko priča koje možemo koristiti kako bismo obogatili svoju nastavu i učinili je zanimljivijom.

Shakespeare - inspiracija u glazbi

Ove godine obilježava se 400. obljetnica smrti jednoga od najpoznatijih spisatelja svih vremena – Williama Shakespearea. On je ujedno i najuglazbljeniji književnik, za čijim su dramskim djelima i pjesništvom posegnuli brojni skladatelji. Ljepota Shakespeareovih stihova privlačila ih je i inspirirala na stvaranje brojnih glazbeno-scenskih djela, od opere i baleta do mjuzikla, instrumentalnih djela i vokalne lirike. Motivi njegovih tekstova temelje se na vječnim temama ljubavi i ljubomore, obiteljskih odnosa, častohleplja, strasti, borbe za vlast, odnosa pojedinca prema društvu u kojem živi. Sve te teme, koje su oduvijek privlačile ljudsku prirodu, bile su izvrsna podloga za nastanak glazbenih djela.

Matematika i glazba - uoči dana broja Pi

Vjerojatno je  najpoznatiji broj u povijesti čovječanstva – pi. Poznat je još od antičkih vremena i zbog svojih je značajki često bio uzrokom različitih interpretacija – čak su mu se pridavala i magična svojstva.
Broj pi uobičajeno se piše kao 3,14, no u stvarnosti on ima beskonačan broj decimalnih mjesta. Broj pi nazivamo transcendentnim. Osim broja pi i broj e je transcendentan (e = 2,71828…). Najjednostavnije je za broj PI reći da je to broj koji nam daje omjer opsega kružnice i njezina promjera.
U ljudsku je povijest pi ušao u starom Egiptu. Najraniji zapisi broja pi pronađeni su na svitcima papirusa koji su nastali oko 1650. godine prije Krista. Taj se svitak pripisuje čovjeku imenom Ahmes.
Danas znamo da se pi nalazi posvuda oko nas – u diskovima Sunca i planeta. Dvostruka uzvojnica DNK slijedi broj pi, naša zjenica oka… Primjera je mnogo. Broj pi javlja se posvuda – od umjetnosti, boja i glazbe do najnovijih otkrića. Čak i u novoj teoriji superstruna. Od najsitnijih sastavnica materije do čitavih grozdova galaksija – pi je tu negdje.