Obavijest o zaštiti privatnosti i osobnih podataka društva Alfa d. d.

Ova Izjava o zaštiti osobnih podataka za društvo Alfa d. d., Nova Ves 23a, 10000 Zagreb, OIB: 07189160632, načinjena je sukladno Općoj Uredbi (EU) broja 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od dana 27. travnja 2016., a koja se primjenjuje od 25. svibnja 2018.

1. Opći podatci
Za obradu podataka odgovorno je društvo Alfa d. d., Nova Ves 23a, 10000 Zagreb, OIB: 07189160632.
Podatci za kontakt putem kojih se možete obratiti Službeniku za zaštitu podataka i dobiti sve informacije u vezi obrade i korištenja osobnih podataka:

  • elektronička pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • adresa: Nova Ves 23a, 10000 Zagreb.

2. Vrste osobnih podataka koji se obrađuju
Alfa d. d. razumije da vam je privatnost važna, stoga poštujemo vašu privatnost i štitimo vaše osobne podatke. To može uključivati svaku informaciju koja može dovesti do identifikacije vas kao pojedinca.

Alfa d. d. obrađuje vaše osobne podatke koje ste nam povjerili registracijom na našoj web-stranici www.alfa.hr, skolski-udzbenici.hr i/ili alfaportal.hr, dostavom proizvoda na kućnu adresu, prijavom na marketinšku listu, putem nagradnih natječaja, nagradnih igara, radi kontaktiranja zbog pružanja informacija o proizvodima i uslugama vezanih uz vaše upite na e-adresu (e-mail) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., u svrhu danih rješavanja reklamacija, odgovaranja na vaše upite.

Osobni podatci koji se mogu prikupljati na temelju registracije ovisno o vrsti korisnika jesu: ime i prezime, adresa, grad, poštanski broj, e-adresa, telefonski broj, radno mjesto, škola, informacija o punoljetnosti, IP adresa i datum i vrijeme s koje je učinjena prijava, IP adresa i datum i vrijeme s koje su dane suglasnosti ili privole, datum i vrijeme registracije.

Pri osvježavanju podataka u korisničkom profilu mogu biti prikupljeni neki od sljedećih podataka: ime i prezime, adresa, grad, poštanski broj, e-adresa, telefonski broj, radno mjesto, škola, informacija o punoljetnosti, IP adresa i datum i vrijeme s koje je učinjena prijava, IP adresa i datum i vrijeme s koje su dane suglasnosti ili privole, datum i vrijeme registracije, IP adresa i datum i vrijeme posljednjeg osvježavanja, opcionalno i neobvezujuće dobna skupina i spol. Tom prilikom je moguće prijaviti se ili odjaviti s marketinške liste Alfe d. d.

Osobni podatci prikupljeni radi dostave proizvoda na kućnu adresu odnose se samo na podatke koji su nam nužni za obavljanje posla koji ste od nas zatražili i koristimo ih samo radi izvršenja posla.

Osobni podatci koji se mogu prikupljati putem opcionalne prijave na marketinšku listu Alfe d. d. ovisno o vrsti korisnika jesu: ime i prezime, grad, e-adresa, telefonski broj, škola, radno mjesto, OIB, informacija o punoljetnosti te dobna skupina.

Prijava na marketinšku listu Alfe d. d. opcionalna je i dobrovoljna, ne podrazumijeva se i potrebno je prijaviti se na listu. Možete biti registrirani i prijavljeni na www.alfa.hr, skolski-udzbenici.hr i/ili alfaportal.hr te tada imate pristup svim osnovnim funkcijama kao što su odabir proizvoda, pretraživanje proizvoda, rezervacija robe u prodavaonicama i web-kupnja bez prijave na marketinšku listu Alfe d. d.

Neki od podataka su opcionalni pa možete biti prijavljeni na marketinšku listu Alfe d. d. a da nam niste dali te podatke. Za podatke koje ne želite podijeliti s nama jednostavno nemojte popuniti predviđenu rubriku. Ako nam ne date te podatke, možda vam marketinški newsletter neće biti jednako zanimljiv kao da ste nam te podatke dali.

Osobni podatci koji se prikupljaju temeljem nagradnih igara i natječaja jesu npr. ime i prezime, adresa, broj mobitela, IP adresa s koje je učinjena prijava, grad, broj računa na kojem je kupljen proizvod, datum računa, fotografija ili sken računa i dr., sukladno pravilima nagradnih natječaja ili nagradnih igara koji se javno objavljuju na internetskim stranicama navedenim uz svaki nagradni natječaj odnosno nagradnu igru.

Osobni podatci koji se mogu prikupljati radi pružanja informacija o proizvodima i uslugama vezanim uz vaše upite na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. u svrhu rješavanja reklamacija ili odgovaranja na vaše upite: ime i prezime, godina rođenja, adresa, grad i poštanski broj, e-adresa, broj telefona, broj mobitela, broj računa, datum računa, fotografija računa.

3. Svrha, način obrade i čuvanje osobnih podataka
Svi osobni podatci koriste se isključivo u svrhe za koje su prikupljeni i za koje je dana suglasnost i/ili privola.

Prikupljeni podatci neće se ni na koji način učiniti dostupnim trećim osobama, osim u zakonom propisanu svrhu ili ako nije dana izričita suglasnost i/ili privola. Svi podatci brišu se prestankom svrhe za koju su prikupljeni ili nakon razdoblja za koje je dana suglasnost i/ili privola, najkasnije po isteku svih zakonskih obveza povezanih s čuvanjem osobnih podataka, osim u slučaju ako je uložen prigovor na proizvod ili uslugu u roku, sve do konačnog dovršetka postupaka po prigovoru u skladu s važećim propisima.

Moguće je da se umjesto brisanja podatci anonimiziraju. U tom se slučaju trajno uklanjaju svi podatci povezani s osobom. Također, ako su zadovoljeni svi zakonski uvjeti na vaš zahtjev radi pružanja informacija i pružanja informacija o proizvodima i uslugama, dogovora oko dostave proizvoda, radi važne obavijesti vezane za vašu kupnju, radi danih rješavanja reklamacija ili odgovaranja, na vaše upite s vama u kontakt stupamo preko komunikacijskih kanala za koje ste nam dali suglasnost kako je navedeno u pojedinoj suglasnosti ili istim kanalom komunikacije kojim ste vi nas kontaktirali pri postavljanju upita, a kanali komunikacije mogu biti:

  • elektroničkom poštom (e-mailom)
  • pismeno (poštom)
  • telefonski
  • SMS-om
  • Facebook Messengerom.

Postavljanjem upita prema Alfi d. d. dajete suglasnost da vam odgovorimo istim kanalom komunikacije na koji ste postavili upit te da pohranimo vaše osobne podatke koje ste nam dali na razdoblje od najviše 5 godina ako se radi o reklamaciji ili na razdoblje potrebno za odgovaranje na vaš upit u potpunosti.

4. Upravljanje privolama za obradu osobnih podataka
Prihvaćanjem privole za korištenje osobnih podataka u Alfi d. d. dajete dozvolu za korištenje i pohranu osobnih podataka u svrhu marketinške promidžbe tvrtke Alfa d. d. dok ne povučete privolu. Ova privola uključuje dijeljenje vaših osobnih podataka s tvrtkom Google Ireland, Facebook Ireland Ltd., The Rocket Science Group LLC d/b/a MailChimp radi slanja marketinških e-poruka. U vezi s ovom privolom Alfa d. d. marketing uključuje: slanje marketinškog blistera (newslettera) s akcijama na vašu e-adresu, slanje personalizirane e-poruke s akcijskom ponudom namijenjenom vama, funkciju Google AdWords Customer Match za ciljane oglase s akcijskim artiklima, profiliranje korisnika radi izrade i isticanja relevantne akcijske ponude, usmjeravanje korisnika relevantnim akcijskim ponudama.

Prihvaćanjem privole pretplaćujete se na besplatni elektronički marketinški blister (newsletter) i dodajete se na marketinšku listu Alfe d. d. i dajete privolu za korištenje osobnih podataka kao što su npr. ime, prezime, e-adresa, škola, radno mjesto, adresa, broj za kontakt, dobna skupina u marketingu Alfe d. d. Dane podatke koristit ćemo sve do povlačenja privole. Privolu možete povući bilo kada jednako lako kako ste je dali bez navođenja razloga u svojem korisničkom profilu ili klikom na poveznicu u marketinškom blisteru (newsletteru).

Privolu za korištenje osobnih podataka u marketingu Alfe d. d.: www.alfa.hr, skolski-udzbenici.hr i/ili alfaportal.hr kao i prijavu na marketinšku listu Alfe d. d. možete opozvati u bilo kojem trenutku jednako lako kako ste je i dali jednim klikom na „Odjavi se” i „Izbriši račun” koji se nalazi u korisničkom profilu. Klikom na gumb „Odjavi se” istodobno povlačite privolu za korištenje osobnih podataka u marketingu Alfe d. d. i brišete se s marketinške liste Alfe d. d.

Ako ponovno želite dati svoju privolu, to možete učiniti na isti način kao i pri opozivu privole u korisničkom profilu.

Alternativno potpuni opoziv privole možete izvršiti i tako da nam se obratite elektroničkom poštom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu: Nova Ves 23a, 10000 Zagreb.

Ako opozovete dane privole, vaše podatke više nećemo upotrebljavati u marketinške svrhe, no to može rezultirati nemogućnošću korištenja nekim dodatnim pogodnostima koje su vezane uz članstvo na listi Alfe d. d.

5. Prava korisnika
Korisnik u svako doba ima sljedeća prava:

  • pravo na informaciju o obradi osobnih podataka
  • pravo na povlačenje privole na obradu osobnih podataka, a čime će prestati obrada osobnih podataka
  • pravo na ispravak u slučaju ako se obrađuju osobni podatci koji su nepotpuni ili netočni
  • pravo na brisanje u slučajevima kao što su prestanak svrhe obrade, povlačenje privole, u slučaju podnošenja prigovora na obradu podataka, odnosno u slučajevima obrade osobnih podataka protivno propisima o zaštiti osobnih podataka
  • pravo na ograničenje obrade u slučajevima kada je osporena točnost podataka tijekom razdoblja provjere točnosti tih podataka, ako je obrada podataka bila protupravna, ali je odbijeno brisanje i umjesto toga zatraženo ograničenje korištenja podatcima, ako podatci više nisu potrebni za predviđene svrhe, ali su još potrebni radi ostvarenja pravnih zahtjeva ili ako je podnesen prigovor zbog distribucije tih podataka
  • pravo na prijenos podataka drugom voditelju obrade podataka kada je to tehnički izvedivo
  • pravo na podnošenje prigovora u vezi obrade osobnih podataka društvu Alfa d. d. ili nadležnom državnom tijelu (Agenciji za zaštitu osobnih podataka) ako se obrada vrši radi izvršenja zadaća od javnog interesa, radi izvršavanja javnih ovlasti ili se društvo Alfa d. d. pri obradi podataka poziva na svoje legitimne interese.

Ako želite ostvariti neko od navedenih prava, obratite nam se koristeći se našim podatcima za kontakt iz ove Izjave.

Ako biste se nekim od navedenih prava koristili prečesto i s očitom namjerom zlouporabe, možemo naplatiti administrativnu pristojbu ili odbiti obraditi vaš zahtjev.

6. Korištenje programa Google Analytics našeg partnera Googlea
Alfa d. d. koristit će program Google Analytics za statističko mjerenje posjećenosti web-stranice, praćenje aktivnosti posjetitelja, praćenje učinkovitosti web-stranice, marketinško usmjeravanje samo ako mu posjetitelj web-stranice dopusti korištenje kolačića klikom na „Prihvaća sve kolačiće”. Pritom će koristiti politiku zadržavanja takvih mjerenja koja su vezana uz događaje na www.alfa.hr (events) na razdoblje od najviše 14 mjeseci nakon posljednje aktivnosti koju je korisnik napravio. Vremensko ograničenje ne odnosi se na anonimne agregirane statističke podatke koji se čuvaju na neograničeno razdoblje. Google Analytics ne pohranjuje osobne podatke korisnika, već samo mjeri posjećenost i ponašanje posjetitelja na temelju statističkog mjerenja te Alfa d. d. ne može identificirati aktivnost pojedine osobe koristeći Google Analytics. Alfa d. d. mjeri broj kupnji napravljenih putem internetske stranice koristeći Google Analytics, ali pritom ne prosljeđuje osobne podatke kupca u Google Analytics.

7. Korištenje „kolačića”
Ova Izjava o privatnosti objašnjava kako kolačići i druge slične tehnologije mogu biti pohranjene na vašem uređaju te korištene pri posjetu našoj web-stranici, web-trgovini ili bilo kojoj drugoj web-stranici tvrtke Alfa d. d. Klikom na „Prihvaćam sve kolačiće” prihvaćate da možemo pohranjivati kolačiće, pristupati kolačićima i sličnim tehnologijama kao što je ovdje opisano.

Što je kolačić? Kolačić je malena tekstualna datoteka koju na vaše računalo sprema web-stranica koju posjetite. Kolačići omogućuju stranicama prikazivanje informacija prilagođenih vašim potrebama. Obično se pohranjuju vaše postavke i određene postavke koje ste odabrali na web-stranici, poput informacija o prozorima koji su otvoreni na naslovnoj stranici. Kada ponovno posjetite neku web-stranicu, preglednik putem interneta prima kolačiće koji pripadaju toj stranici. Kolačići nam omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web-stranicama kako bismo mogli poboljšati funkcionalnost i učinkovitost naših stranica. Više informacija možete pronaći na ovim adresama: www.allaboutcookies.org i www.youronlinechoices.eu.

Kako Alfa d. d. koristi kolačiće i slične tehnologije? Alfa d. d. koristi kolačiće i slične tehnologije za identificiranje vas, vaših interesa te za pamćenje vaših postavki. Također kolačiće koristimo i radi kontrole pristupa pojedinim dijelovima naših web-stranica te za zaštitu naših web-stranica. Za održavanje i statističko praćenje naših web-stranica angažirali smo partnere koji su nam pružatelji tih usluga (dalje u tekstu: treće strane). Te treće strane također upotrebljavaju kolačiće kako bismo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, kako bismo mogli bolje upravljati sadržajem ovih web-stranica te analizirati kako se posjetitelji web-stranica snalaze na njima.

Onemogućavanjem kolačića klikanjem na „Odbijam” i dalje možete pristupati našim web-stranicama, ali postoji mogućnost da neke od funkcionalnosti neće ispravno raditi, a Alfa d. d. u tom će slučaju pohranjivati na vaš uređaj samo apsolutno nužne kolačiće. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u svojem web-pregledniku. Za to konzultirajte „Pomoć” u web-pregledniku ili posjetite adresu www.allaboutcookies.org da biste saznali više o tome kako onemogućiti kolačiće. Ako biste htjeli izbrisati prethodno pohranjene kolačiće na vašem uređaju, možete to učiniti u bilo kojem trenutku, no to neće spriječiti daljnje pohranjivanje kolačića osim ako niste poduzeli korake onemogućavanja pohrane kolačića kao što je gore u tekstu navedeno.

Povremeno možda izmijenimo ovu Obavijest o zaštiti privatnosti i osobnih podataka pa predlažemo da je redovito pregledavate na našoj internetskoj stranici kako biste bili upoznati s izmjenama.

Datum posljednjeg ažuriranja Izjave: 21. svibnja 2018.