Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Svakom slikom, mirisom i notom dušu moju napajaš ljepotom - predstavljanje knjige

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena je knjiga Svakom slikom, mirisom i notom dušu moju napajaš ljepotom autorica Nevenke Škrabo i Marije Lesandrić u izdanju izdavačke kuće Alfa.

Svojevrsni je ovo vodič za djecu i sve one koji žele upoznati sva blaga Vukovarsko-srijemske županije. Njime su autorice željele na kvalitetan i djeci zanimljiv način integrirati spoznaje prirodoslovnoga, društveno-humanističkoga i tehničko-informatičkoga područja, a sve s jednim ciljem – istraživati, otkrivati, predstaviti i turistički promovirati Vukovarsko-srijemsku županiju. Knjiga je osmišljena tako da kod svakog djeteta potakne prirodnu radoznalost, a da pritom sačuva svoj nacionalni identitet, kulturu, društvenu, moralnu i duhovnu baštinu.

O knjizi su govorile prof. dr. sc. Marija Sablić, doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić, Sonja Šimić, mag. bibl. i same autorice. Prof. dr. sc. Marija Sablić istaknula je metodičko-didaktičku vrijednost ove knjige i suradnju učiteljica (autorica), njihovo partnerstvo s učenicima, školom, roditeljima i lokalnom zajednicom što je istinski pokazatelj nastave koja u središte stavlja učenika i njegove interese. Doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić izraz i sadržaj ovoga djela opisala je kao nesvakidašnji, inovativni, interdisciplinarni i interaktivni. Opisuje ga kao udžbenik, nastavni priručnik, znanstvenopopularno djelo, vukovarsko-srijemski leksikon i zavičajnu pjesmaricu, slikovnicu i kuharicu, ali i kao etnografsku monografiju te zavičajni prirodoslovni knjižuljak. Dodala mu je etiketu izvornosti i izvrsnosti. Voditeljica Dječje knjižnice mira, Sonja Šimić, predstavila je prisutnima mnogobrojne suradnje autorica s knjižnicom te izdvojila brojne vrijednosti koje je prepoznala čitajući ovo djelo. Program su stihovima, notama, narodnim ruhom i okusima zavičaja obogatili učenici PŠ Marinci.

Autorice su opisale put nastanka knjige Svakom slikom, mirisom i notom dušu moju napajaš ljepotom. Svoje ideje, nastojanja i želje, ali i znanja i iskustva, materijalizirale su u ovo djelo koje ostaje kao zalog svoj djeci, ali i odraslima, koji žele upoznati zlatno srce Hrvatske, Vukovarsko-srijemsku županiju.