Alfa slavi 50. rođendan! Proslava, kojom vam želimo zahvaliti na prijateljstvu i podršci, trajat će tijekom cijele godine. Mi smo slavljenici ali vi ćete otvarati poklone!
Alfina stranica za podrške nastavi na daljinu nastava.alfa.hr opet je tu! Na njoj možete pronaći videolekcije i ostale materijale koji prate nastavne jedinice.
Alfin nastavnički dnevnik svojim inovativnim dizajnom i funkcionalnostima uvelike će vam uljepšati i olakšati organizaciju nastavnih aktivnosti.

Je li važnije putovati ili stići?

Na ovogodišnjim Danima predškolskog odgoja SDŽ „Mirisi djetinjstva“ osobitu pozornost privuklo je predstavljanje knjige Je li važnije putovati ili stići!? Prijelazi djece rane i predškolske dobi iz obitelji u odgojno-obrazovne institucije autorica Ivane Visković i Adrijane Višnjić Jevtić. To je prva znanstvena monografija u Hrvatskoj koja pruža sustavan prikaz teorijskih postavki i praktičnih mogućnosti prijelaza djece iz obitelji u dječji vrtić te iz dječjeg vrtića u osnovnu školu.

Ova znanstvena monografija okvirno ima dva dijela:

  • prikaz teorijskih i empirijskih, recentnih svjetskih istraživanja područja prijelaza djece,
  • prikaz akcijskog istraživanja postupaka prijelaza u autentičnim uvjetima dječjih vrtića. Analizirani su oblici prijelaza, uloga i dobrobit djece, uloge obitelji i stručnih suradnika, mogućnosti suradnje i razvoja postojeće prakse na temelju suvremene znanstvene spoznaje.

Relevantna svjetska istraživanja povezuju kvalitetu prijelaza s aktualnom i dugoročnom dobrobiti djece. U institucionalnoj odgojno obrazovnoj praksi u HR moguće je uočiti poteškoće implementacije suvremenih znanstvenih spoznaja, razumijevanje paradigme djece, usmjerenost na školarizaciju i normativnu procjenu te važnost kulture zajednice. Istodobno, pojedina rješenja iz prakse kvalitetnija su od zakonskih određenja. Usmjerenost na dobrobit djece upućuje na potrebu razvoja procesa čemu ova knjiga može značajno pridonijeti.

Knjiga je namijenjena svim stručnjacima – praktičarima – odgajateljima, učiteljima i stručnim suradnicima zainteresiranim istraživati i razvijati profesionalne kompetencije i kvalitetu procesa prijelaza.