A-udžbenici, A-panel, pop-up interaktivna rješenja ispita, zapisi realizacije nastavnih sati za e-Dnevnik, individualizirani kurikulumi, ispitna mapa, prilagođeni ispiti znanja... Imamo Baš TO što vam treba!

Predstavljanje knjige "U zagrljaju mora (Riječi. Beside. Riči. Parole.)"

Piše: Aurika Matković, učitelj mentor
Osnovna škola Marije i Line, Umag

Učiteljica Aurika Matković predstavila je svoju knjigu U zagrljaju mora (Riječi. Beside. Riči. Parole.) u nakladi Ogranka Matice hrvatske. Knjiga je posvećena djeci Petrovije, učenicima, kojima je predavala, od generacije 2005. do 2017. godine. Djece su sada ne samo dobila svoju novu školu već i svoju knjigu.

Dana 28. veljače 2020. predstavila sam svoju knjigu u nakladi Ogranka Matice hrvatske u plavoj Sali Osnovne škole Marije i Line.

Knjiga posvećena djeci Petrovije, učenicima, kojima sam predavala, od generacije 2005. do 2017. godine. Djece su sada ne samo dobila svoju novu školu već i svoju knjigu.

To je zapravo zbirka učeničkih literarnih i likovnih radova te fotografija prikupljenih u dvanaest školskih godina u kojoj se pokazuje uključenost učenika u raznim aktivnostima, radionicama, natjecanjima i smotrama, uključenost u Erasmus + projekte i Comenius projekt, Zavičajnu nastavu i sve ostale implementirane školske predmete, pokazati sadržaje ostvarene u školskim klupama i izvan nje. Razvijati tako interes, radoznalost, poticanje na istraživanje i popularizaciju svoga zavičaja pokazujući tako pravu Školu za život.

Željela sam pokazati i život u multikulturalnom društvu koji nameće potrebu promišljanja uloge zavičajnosti i valorizacije zavičajnih vrijednosti te očuvanja kulturne baštine i kroz obrazovni sustav. Voljeti svoj zavičaj, znači voljeti ljude, prirodu, povijest i budućnost ne samo svog rodnog mjesta, sela, grada, već i šire, čuvanje svog regionalnog bogatstva i naše regionalne posebnosti. Ovom knjigom, dječjih ruku djelo, znači, namjera je i potaknuti procjenu zavičajnih vrijednosti i očuvanje kulturno-povijesne baštine kraja, potaknuti ostale učenike, a i odrasle da dožive i osvijeste složenost, raznolikost i međusobnu povezanost svih čimbenika koji djeluju u čovjekovu prirodnom i društvenom okrženju, da razvijaju pravilan odnos prema ljudima i događajima te razvijaju osobni, zavičajni, većinski i manjinski, nacionalni te domovinski identitet, što doprinosi razvoju osjetljivosti i interkulturalnog dijaloga kao i multikulturalnosti.

Ističem nesebičnu suradnju svih učitelja, ali i vanjskih dionika, od mještana Petrovije, kao i članova uže i šire lokalne zajednice i veliku podršku roditelja kojima sam neizmjerno zahvalana bez kojih realizacija svega ne bi bila moguća.

Zapravo to divno okružje u kojemu se našla: djeca i ljudi s kojima sam surađivala, uvelike su me potakli na stvaranje ove knjige. Zahvala ide svima njima!

Predstavljanju su nazočili brojni posjetitelji uključujući gradonačelnika, dogradonačelnicu, pročelnika odjela za kulturne djelatnosti, ravnateljice škola, ravnateljica Doma za starije i nemoćne, predstavnice vrtića, Muzeja, DND-a Umag, učiteljice i učitelji naših učenika. Predstavljanje je započelo pjesmama školskoga zbora pod vodstvom učiteljice Mirele Zemčak, nastavilo se uz prigodna izlaganja urednika i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Umagu Božidara Cvenčeka, učiteljice Heidi Branković i mene kao autorice knjige. Nakon izlaganja, prisutni su mogli uživati u recitacijama pjesama iz zbirke koje su izvele učenice Barbara Jeger, Nika Valečić, Una Bošnjak i Linda Hubel uz klavirsku pratnju učenica glazbene škole Linde Radešić, Lare Vukojević i Lucije Prokopljević pod vodstvom učiteljice Dolores Košćak. Konačnicu predstavljanja upečatio je izvrsni nastup umaškog mješovitog zbora Korona. Ovim se putem zahvaljujemo svim sudionicima i podršci od kojih napose ističemo pomoć kuharica, čistačica, ton-majstora Davora Kovačevića i svog osoblja koje nam je u predstavljanju pomoglo. Mentorica je i likovnih radova bila Danica Sardelić, prof., a lektorica Mirela Jovičić, prof.

Zahvaljujem svim sponzorima koji su omogućili tiskanje iste. Za naglasiti da je knjiga tiskana u 200 primjeraka, a za nju je bilo toliko zanimanje da se u nekoliko dana ostalo bez ijednog primjerka. Nadamo se stoga da će se naći još sponzora koji će omogućiti njeno tiskanje i tako omogućiti djeci Umaga, a i ostlima zainteresiranima, uživanje u njenom čitanju, čitanju U zagrljaju mora.

      

Naš Umag u zagrljaju mora!

Uspjeli smo sve obaviti tik prije stupanja na snagu epidemioloških mjera.

Djeca su naša budućnost!!!