Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Alfa didaktika i Alfa edukacije

 

 

 

JEDINSTVENO, ORIGINALNO I SAMO NAŠE!

Alfa didaktika razvija se u stručnom timu koji čine profesori metodičari s učiteljskih fakulteta, diplomirane učitelji razredne nastave, predmetni učitelji matematike, hrvatskog jezika, urednici, dizajneri, psiholozi i drugi stručnjaci različitih profila. A što je uopće konkret? Pojednostavljeno rečeno, to je nešto što djeca drže u ruci – alat koji učenicima omogućuje stvaranje konkretnih reprezentacija apstraktnih koncepcija. Konkreti mogu biti bilo koji predmeti koje inovativni učitelj može upotrijebiti za poboljšanje matematičkih, prirodnoznanstvenih ili jezičnih vještina učenika i koristili su se u poučavanju još od davnina.

DOBROBIT KORIŠTENJA KONKRETA

Proces ideacije i oblikovanja metodičkih aktivnosti vrlo je ozbiljan i Alfa mu pristupa s najvećom odgovornošću. Ciljevi nastave trebaju biti usredotočeni na pomaganje učenicima u razumijevanju koncepcija i pojmova zadanih važećim kurikulumom. Zato se svi proizvodi kontinuirano razvijaju, testiraju i evaluiraju, a rezultati testiranja podudaraju se s međunarodnim rezultatima istraživanja koji potvrđuju hipotezu o učinkovitosti i dobrobitima korištenja konkretnih materijala u poučavanju. Prije nego što završi u rukama učitelja i učenika, svaki naš proizvod prolazi stroge kontrole, a osluškujući povratne informacije koje prikupljamo od učitelja praktičara, nastavljamo ispitivati svojstva i učinkovitost svojih proizvoda te ih dodatno usavršavamo i prilagođavamo potrebama učenika. Svi su Alfini didaktički proizvodi i usluge profesionalni, kvalitetni i nadasve relevantni za nastavu. Alfa didaktika sastavni je dio ponude Alfinim korisnicima, a proizvodi su dostupni i u slobodnoj prodaji.

 

 

EDUKACIJE ZA STRUKU I DUŠU

Svjesni potrebe za razvojem učiteljevih stručnih kompetencija i vještina – stručnost, kvaliteta i društvena odgovornost uvijek su glavni pokretači naših aktivnosti. Na tom tragu, ali i na temelju kvalitativnog istraživanja potreba učitelja i obrazovnog sustava (osluškujući odgovore na pitanja koja stalno postavljamo učiteljima: „Što Vam treba?”), nastale su Alfa edukacije – jedinstvene, originalne i u potpunosti u našoj produkciji. Održavaju se na vodećoj platformi za edukacije na svijetu – ON24. Teme su pomno birane, a predavači su vrsni stručnjaci iz različitih područja, autori Alfinih udžbenika i suradnici. No predavač možete biti i vi – pokažite nam primjer svoje prakse, povežite se s kolegama ili institucijama istih/sličnih interesa.

Kao i u svim područjima djelovanja, Alfa edukacijama pokušavamo osnažiti učitelje, osvijestiti važnost njihove uloge u društvu, promicati kvalitetne odgojno-obrazovne prakse. Osim toga Alfa edukacijama nastojimo ponuditi učiteljima vrijeme i mjesto gdje mogu čuti ili naučiti nešto novo, ali gdje mogu i odahnuti, popiti kavu u toplini i sigurnosti svoga doma ili sa slušalicama na ušima otići u opuštajuću šetnju i vježbati, primjerice, tehnike disanja. Naime, edukacije nisu uvijek usmjerene samo na ono što učitelj radi u razredu, već stavljaju fokus i na ono što učitelj jest: ljudsko biće kojem su potrebni odmor i opuštanje, apsolutno važna tišina, samoća i vrijeme za sebe. Dobro je znano da ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna – učitelj predaje ono što jest.

Do sada smo održali 360 Alfa edukacija s preko 160 000 sudionika uživo, a snimke edukacija pregledane su više od 90 000 puta!

 

 


Čini nam se da su dvije riječi koje najbolje opisuju učitelje – važni i snaži. Na tragu te ideje kontinuirano stvaramo i osmišljavamo podršku za učitelje, a edukacija i didaktika važan su dio cjelokupne Alfine podrške.


 

Razumijem važnost didaktike u nastavi, posebno u nastavi matematike, no kako učenicima objasniti da to nije igračka?
Uvijek razgovarajte s učenicima o dobrobitima pojedinog konkreta prije nego što ga počnete koristiti. Ti su razgovori ključni za učenike, a nekima pomažu usredotočiti se na nastavni sat. Prije razgovora uvijek dajte učenicima vremena da rukama istraže konkret. Potom razgovarajte o tome što su primijetili i tada polako uvodite pojmove koje ćete učiti.

Moram biti iskrena – moja didaktika stoji u ormaru. Bojim se da bih nakon upotrebe didaktike još dva sata morala ostati pospremati učionicu. Kako to izbjeći?
Važno je od prvog dana postaviti osnovna pravila za korištenje konkreta. Razgovarajte s učenicima o sličnostima i razlikama između korištenja konkreta na nastavi i igranja igračkama kod kuće. Konkretima i igračkama, osim što su zabavni, zajedničko je i to što se nakon upotrebe moraju pospremiti na svoje mjesto. Djeca to znaju i mogu, ne strahujte. Neka didaktika „izađe” iz ormara. Pronađite u učionici mjesto za pohranu konkreta, no važno je da učenici znaju gdje stoje i kako ih čuvati.

Ako se uključim u Alfa edukacije kao predavač, dobivam li potvrdu za stručno usavršavanje? Plaća li se održano predavanje?
Da i da. Za održavanje predavanja ili primjera dobre prakse dobivate potvrdu koju možete iskoristiti za napredovanje, a za svoj rad dobivate ugovor i honorar.

Gdje i kada mogu pogledati snimku održane edukacije?
Snimke webinara i edukacija objavljuju se u roku od 48 sati (nekada i ranije) na Alfa portalu u Bazi edukacija.

 

Bojala sam se upotrebe konkreta u nastavi. Mislila sam da će se djeca samo igrati, a strahovala sam i od nereda u učionici. No u ovoj generaciji odlučila sam krenuti od prvog razreda – najprije razgovori, upoznavanje, pospremanje, slaganje, slobodno istraživanje… Sada više ne možemo bez didaktike. Na svoje oči vidim dobrobiti njezina korištenja. A sati kada se „igramo” oni su sati kada učenici ni ne primijete da je zvonilo.

Da mi je netko rekao da ću se dobrovoljno i bez potrebe za famoznom potvrdom prijaviti na edukaciju u subotu ujutro, rekla bih mu da je lud. No jedne subote ujutro zajedno s 700 sudionika (koliko sam shvatila da je broj prijavljenih) našla sam se na Alfinoj edukaciji – Jutro sa Sonjom! I uživala. Poslije sam imala snage, vremena i volje za sve uobičajene subotnje aktivnosti. Sretna ja, sretni moji ukućani!

Osim što su teme relevantne i zanimljive, u Alfa edukacijama najviše cijenim dvije stvari – prvo to što je, za razliku od brojnih online edukacija, platforma na kojoj se edukacije održavaju sigurna i pouzdana pa ne moramo gubiti vrijeme (i živce) na psa koji laje u pozadini, ukućane koji ulaze i izlaze, vrata koja u pozadini lupaju ili škripe. Druga je stvar domaćin Mate koji ima vrlo ugodan i smiren glas. Alfin tim čini mi se uigran i pouzdan i zaista na vrijeme stavljaju snimke edukacija. Dobro mi dođu tijekom dugotrajne vožnje – pustim snimku i uživam.