Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Job Shadowing u Osnovnoj školi Keretsini, Grčka

Ove sam školske godine, u veljači, bila na job shadowingu u 70. osnovnoj školi Kerestini, u Grčkoj. U sklopu našeg projekta čija je tema bila prevencija nasilničkog ponašanja i zeleno poduzetništvo, tjedan sam dana provela s kolegama u školi i promatrala njihov rad . Srdačnu dobrodošlicu poželjeli su mi ravnateljica škole i učitelji u osnovnoj školi koja broji 500 učenika.

Tekst napisala: učiteljica Tatjana Pešić Ilijaš, OŠ Pantovčak

Osnovna škola u Grčkoj traje 6 godina, a učenici kreću u školu sa 6 godina. Nakon toga slijedi gimnazija ili tehnička srednja škola koja je obavezna i traje tri godine. Zanimljivo je da učitelji u osnovnoj školi razredni odjel vode dvije godine i nakon toga se izmjenjuju na način da na stručnim sastancima dogovaraju tko će preuzeti koji razredni odjel na sljedeće dvije godine. Učitelji predaju Grčki jezik, Matematiku, Povijest, Geografiju, Biologiju i Religiju. Likovnu kulturu, Glazbenu i Tjelesnu kulturu kao i Engleski jezik i Informatiku predaju učitelji tih predmeta. Razredni odjeli nisu brojni jer je njihov pedagoški standard maksimalno 24 učenika u jednom razrednom odjelu, tako da većina njihovih razrednih odjela broji i manje od 20 učenika.

 

 

U tjedan dana, koliko sam provela u školi, upoznala sam mnoge razredne odjele i prisustvovala njihovoj nastavi. U školi se baš odvijao projekt o planetu Zemlja i zaštiti okoliša te sam u svakom razrednom odjelu od 1. do 6. razreda vidjela korisne praktične radove na tu temu, a sporazumijevajući se na engleskom porazgovarala s učenicima kako su stvarali svoje praktične radove i što su kroz taj rad naučili. Zeleno poduzetništvo im je u kurikulumu jer imaju veliki šumski prostor oko školske zgrade kojeg njeguju i održavaju. Njihova je terenska nastava isto planirana na način da je integracija više nastavnih predmeta. Tijekom tjedna, sa svojim glavnim domaćinom učiteljem Simosom i njegovim 6. razredom bila sam u Nacionalnoj knjižnici u Ateni koja je smještena u poznatom Stavros Niarchos Foundation Cultural Centru. Tamo se održao sat povijesti o Grčkoj revoluciji i ratu za neovisnost 1821. godine koji je za njih vrlo značajan dio povijesti te je datum državnog blagdana Dana neovisnosti, 25. ožujka, vezan za događaje iz Grčke revolucije. Na interaktivan način, praćeni kamerama kojima su učenici mogli pratiti svaku grupu koja je trenutno bila u potrazi, u knjižnici su morali pronaći pojedine podatke koji su bili skriveni među knjigama. Imali su i šifrirane podatke koji su bili upravo onakvi kakve su tada koristili vojnici. Prostor knjižnice je vrlo suvremen i odlično opremljen te se redovno održavaju predavanja i interaktivne radionice za učenike svih stupnjeva obrazovanja.

 

 

Tijekom radnog tjedna, upoznala sam i psihologinju škole te s njom provela vrijeme razgovarajući o temi vršnjačkog nasilja i koje metode primjenjuju u svom radu. Svaki ponedjeljak u školi imaju sastanak stručnog tima u kojem je i ravnateljica škole, te prenose jedan drugome sve potrebne informacije. Psihologinja redovito razgovara s učenicima koji imaju poteškoća s ponašanjem, održava radionice u razrednom odjelu ako se tako dogovori s učiteljem. Naravno, razgovaraju i s roditeljima i iznose im svoj plan i dogovor koji imaju s učenikom te od roditelja očekuju da svojim ponašanjem i postupcima i kod kuće taj dogovor podržavaju.

 

 

Druženje s kolegama u osnovnoj školi, bilo mi je vrlo ugodno i korisno. Sve su nam teme zajedničke i vrlo bliske te smo mogli izmijeniti mnoga iskustva te razgovarati o različitosti obrazovnih sustava naših zemalja.
Stoga je, job shadowing, tako vrijedna prilika da upoznate kolege iz škola drugih, europskih zemalja i zapravo spoznate kako su učitelji svugdje vrlo posvećeni svom zvanju.