Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Alfine znanstvene radionice u Pitomači

Osnovna škola Petra Preradovića iz Pitomače svoj Dan škole obilježila je temom „Znanstvene radionice”, a s ciljem popularizacije znanosti. U organizaciji nakladničke kuće Alfa te pod stručnim i znanstvenim vodstvom Alfinih autora i suradnika održane su radionice iz kemije, fizike i biologije. Radionice kemije vodili su dr. sc. Draginja Mrvoš-Sermek, izv. prof., i Vedran Vulić koji su pokazali učenicima kako obojiti plamen, kako načiniti „lava” lampu, kako nastaju zelena „zmija”, „crna mamba” i plin praskavac te kako obezbojiti tekućinu. Kemijanje je završilo pokusom „Od drveta, a bez zraka, novih tvari puna kapa”.

Zatim su učenike u veliku biološku avanturu povele mr. sc. Marijana Bastić, učitelj savjetnik, i mr. sc. Daniela Novoselić, prof., pa su svi zajedno otkrivali gdje se lakše pliva: u moru ili jezeru, kako voda djeluje na tijelo uronjeno u vodu, kako biljke upijaju vodu, jesmo li sposobni kontrolirati svoje pokrete, kako naš mozak tumači poruke, koja je kosa čvršća: ravna ili kovrčava.

Vesna Mešić, učitelj mentor fizike, pokazala je učenicima valove od vatre te nestrpljive i strpljive balone. Također se poigrala sa svjetlosti, ubacila je kao od šale jaje u bocu s uskim otvorom i bio je to neprocjenjiv doživljaj te nezaboravno iskustvo! O tome koliko su se učenici zabavili dovoljno govore fotografije.

Ako se i u vama kriju radoznali prirodoslovci, pozovite nas da zajedno otkrivamo svijet pokusa i znanstvenih čarolija!

U nastavku pogledajte GALERIJU SLIKA s radionice.