Alfa slavi 50. rođendan! Proslava, kojom vam želimo zahvaliti na prijateljstvu i podršci, trajat će tijekom cijele godine. Mi smo slavljenici ali vi ćete otvarati poklone!
Unaprijedite svoja znanja i vještine na stručnim online predavanjima uživo! Ovdje možete vidjeti što smo za vas pripremili. Svi ste pozvani!
Jedini u Hrvatskoj spajamo znanje, entuzijazam i umijeće poučavanja u proizvod krojen prema pravim potrebama i izazovima nastave. Pročitajte više!
Podijelimo iskustva, prijedloge i zajedno unaprijedimo obrazovanje. Pridružite se Facebook grupi Razredna nastava - Alfa!
Na stranici nastava.alfa.hr čekaju vas brojne videolekcije i ostali materijali koji će vas i vaše učenike voditi kroz nastavu na daljinu.

OBILJEŽAVANJE DANA BROJA PI

Dana 15. ožujka u Osnovnoj školi Katarina Zrinska Mečenčani obilježen je DAN BROJA PI.

Dan broja pi godišnja je proslava kojom se obilježava matematička konstanta π (pi). Dan broja pi održava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu.

U čast toga dana 14 hrabrih učenika 7. i 8. razreda škole, pokazalo je izuzetan trud, upornost i memoriju, te u skladu sa svim epidemiološkim mjerama pristupili su sada već tradicionalnom natjecanju, 7. školskom natjecanju u izricanju decimala broja pi.

Broj PI je poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolphov broj. Još jedna važna poveznica s Pi (π) danom je i rođendan Alberta Einsteina. Ovaj veliki znanstvenik rođen je 14. ožujka 1879. godine.

Natjecanje je za učenike bilo posebno i po tome što su od tog dana smješteni u Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici gdje će ostati do obnove njihove škole u Mečenčanima.

Ocjenjivački sud je budno pratio izgovaranje decimala, a rezultati su sljedeći :

1. mjesto : David Petrić, 7.r. 155 decimala

2. mjesto : Bruno Podhraški, 7.r. 154 decimala

3. mjesto : Valentino Lučić Jozak, 7.r. 100 decimala

Nakon natjecanja učenici su se zasladili kekPIćima, a nakon toga su i uručene nagrade najuspješnijim učenicima.

   

 

 

Tekst: Učiteljica matematike Ivana Anđić