Pristup našim metodičkim materijalima otvorili smo SVIM učiteljima!
Alfa slavi 50. rođendan! Proslava, kojom vam želimo zahvaliti na prijateljstvu i podršci, trajat će tijekom cijele godine. Mi smo slavljenici ali vi ćete otvarati poklone!
Unaprijedite svoja znanja i vještine na stručnim online predavanjima uživo! Ovdje možete vidjeti što smo za vas pripremili. Svi ste pozvani!
Jedini u Hrvatskoj spajamo znanje, entuzijazam i umijeće poučavanja u proizvod krojen prema pravim potrebama i izazovima nastave. Pročitajte više!
Podijelimo iskustva, prijedloge i zajedno unaprijedimo obrazovanje. Pridružite se Facebook grupi Razredna nastava - Alfa!

Uz Svjetski dan voda

Piše: učiteljica Brigitta Janeš Reš, Osnovna škola Fran Franković u Rijeci 

Učenici 2. a razreda Osnovne škole Fran Franković u Rijeci obilježili su 22. ožujka Svjetski dan voda projektom Tragovima vode.

Pokušali smo dati odgovor na pitanje zašto je voda važna te gdje se sve voda nalazi. Otkrili smo da je onečišćenje vode veliki problem s kojim se ljudi danas suočavaju i predložili neke mjere za njezino očuvanje. 

Izvodili smo jednostavne pokuse i izrađivali makete kojima smo prikazivali kruženje vode u prirodi. Čitali smo stihove Mladena Kušeca koji su nas potaknuli na stvaranje pjesama o vodi, a slikovnica Mala kišna kap bila je poticaj za nastanak vlastitih priča. Slušali smo vodu i gledali edukativne animirane filmove o vodi. Likovnim radovima uronili smo u svijet vode i zelenila, a pjevanjem pjesme Voda na satu Glazbene kulture zaključili druženje s vodom. Sve te aktivnosti nisu ništa novo i većina ih učitelja primjenjuje prilikom obilježavanja ovakvih prigodnih dana. No, ono što nismo mogli prije, a danas nam je suvremena tehnologija to omogućila, jest prezentacija uradaka pomoću brojnih digitalnih alata. Većina je njih besplatna. Primjerice, Biteable i Bookcreator pokazali su se vrlo zanimljivim, kako roditeljima tako i djeci, za objedinjavanje svih radova koji su nastajali tijekom našeg malog razrednog projekta te njihovu prezentaciju javnosti, posebno u ovo vrijeme kad nam epidemiološka situacija ograničava postavljanje tematskih izložbi i njihovo razgledavanje u prostorima škola.

Pozivamo vas da zavirite u našu malu digitalnu slikovnicu koja vas možda potakne na stvaranje vlastite.

DIGITALNA SLIKOVNICA