Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Glazbeni tragači

Piše: Maja Kovačić, učitelj mentor Glazbene kulture

Kako osmisliti projekt koji će potaknuti učenike na glazbene aktivnosti, a još k tome vratiti ih 200 godina u prošlost u kontekst vremena, povijesnog okruženja, građanskog društva i svega što je njima nepoznato i strano?

Odgovore na ova pitanja pronašli smo u Osijeku. Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera organizirala je međunarodni interdisciplinarni umjetničko-znanstveni skup "Pajo Kolarić i njegovo doba", povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Paje Kolarića koji nam je bio motivacija, poticaj, a i obveza za osmišljavanje projekta koji će za cilj imati upoznati i oživjeti učenicima lik našeg velikog glazbenika.

U svijetu tamburaške glazbe Sisak je dobro poznat po prvoj hrvatskoj tvornici tambure što nam je bilo itekako važno za osmišljavanje i pokretanje projekta Tragom Paje Kolarića. OŠ 22.lipnja, Sisak tj. učenici izvannastavnih glazbenih aktivnosti nositelji su aktivnosti projekta. Naše škole partneri bili su Glazbena škola Frana Lhotke Sisak i OŠ Sunja. Uz pomoć učitelja tambure Franje Pećarića i učitelja Ivice Kovačića učenici triju škola ujedinili su se u glazbeno -istraživačkom radu. Projekt je trajao jednu školsku godinu. Učenici su imali priliku istražiti lik i djelo Paje Kolarića, upoznati povijesni razvoj tamburaške glazbe u Hrvatskoj, posjetiti Muzej tambura u Slavonskom Brodu. Najuzbudljiviji dio projekta bilo je snimanje pjesme Miruj, miruj srce moje. Učenici triju škola snimili su pjesmu koja je sinonim za početak tamburaške orkestralne glazbene izvedbe. Kako ona zvuči nakon više od 100 godina, poslušajte na poveznici: 

.

Radost izvođenja glazbe, očuvanje i baštinjenje glazbene ostavštine pokretač su glazbenog izričaja koji u konačnici može imati i duh vremena koji nosimo. U želji da što više učenika odsvira prvu orkestralnu tamburašku skladbu, a koja ne poznaje note niti ima znanja o sviranju tambura, riješili smo na način koji nam je omogućila tehnologija našeg vremena, a to su glazbeni digitalni alati. Pjesma je napravljena za izvođenje na glazbenim cijevima i može se svirati u različitim dobnim skupinama. Glazbene cijevi - Miruj, miruj srce moje