Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Erasmus+ mogućnosti

Erasmus projektima nude se brojne mogućnosti za učenike, studente i nastavnike, a sam naziv Erasmus duguje nizozemskom humanistu Erasmusu Roterdamskom poznatom po svojim djelima kojima je nagovijestio doba prosvjetiteljstva. Erasmus podupire stjecanje i primjenu znanja, vještina i kvalifikacija kako bi se olakšao i unaprijedio profesionalni i osobni razvoj pojedinaca te pospješila međunarodna suradnja organizacija uključenih u program.

Napisale: Ivančica Magić, stručna suradnica – knjižničarka i Dijana Kuček, prof. hrvatskog jezika, Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet

 

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet – „Umreži se i podijeli znanje“

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299,00 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudjelovanjem su usavršene profesionalne, metodičke, jezične, komunikacijske i interkulturne kompetencije djelatnika, a nakon realizacija mobilnosti na stručnom usavršavanju u inozemstvu provodi se niz diseminacijskih aktivnosti vezanih za postavljene ciljeve:

  • povećati korištenje digitalnih alata u nastavi
  • razvijati i jačati ekološku svijest kod učenika
  • osnažiti uključenost učenika s teškoćama.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Logo projekta

U listopadu 2023. naš je projekt dobio i svoj logo. Učenici su u sklopu Erasmus dana sudjelovali na likovno-kreativnom natječaju, a povjerenstvo je odabralo najbolji rad.

Tea Skrovec, učenica 4. razreda Područne škole Kelemen, najbolje je povezala sve zadane ciljeve projekta.

 

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim evima.

Svojim sadržajem tečajevi su obuhvatili ključne potrebe kako bi se unaprijedio i na višu razinu podigao standard naše škole.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje. Uz našu hrvatsku školu ekološkom razvitku i osvješćivanju u svojim školama teže i djelatnici iz Njemačke, Španjolske, Poljske i Slovačke s kojima su naše učiteljice razmijenile ideje.

 

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“ obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske. Cilj profesionalnog razvoja bilo je produbiti razumijevanje potreba učenika te primijeniti nove tehnike i strategije u svojem radu, prenijeti ih kolegama, kako bi svaki učenik dobio priliku postići uspjeh i razviti svoje potencijale.

 

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Na tečaju su stekle puno novih i korisnih znanja u korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija izvan učionice. Osim novih znanja, rodila su se i prijateljstva s polaznicima iz Italije, Latvije, Češke, Poljske i Nizozemske.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie.

U razdoblju od 25. rujna do 29. rujna 2023. pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

 

 

Mrežna stranica projekta: http://erasmus-os-jalzabet.weebly.com/

„Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.“