MODUL: Hrana, okoliš i klimatske promjene

PODRUČJE: Održivi razvoj

METODA POUČAVANJA: Istraživačko učenje

KLJUČNE RIJEČI: održivi razvoj, sprječavanje bacanja hrane, klimatske promjene, odlaganje otpada, efekt staklenika, europski zeleni plan


PROGRAM WEBINARA

Nakon ove edukacije razumijet ćete:

utjecaj otpada od hrane na okoliš
razloge nastanka otpada od hrane
• zašto ne smijemo bacati hranu
 kako spriječiti nastanak otpada od hrane.

Također, moći ćete i:

samostalno izvoditi nastavni sadržaj na temu važnosti sprječavanja nastanka otpada od hrane
 s učenicima razvijati projekte usmjerene na smanjenje bacanja hrane.

Ova je online edukacija za Vas jer...

Vi ste učitelj razrednik koji radi s različitim skupinama učenika i trebate im prenijeti specifična znanja i znanstvene spoznaje koje se tiču održivosti prehrane i njene budućnosti jer odgajate buduće generacije (osviještenih) potrošača. Učenicima želite prenijeti spoznaje o potrebama suvremenog doba globalno i lokalno, usaditi misao o nužnosti održivog upravljanja prirodnim dobrima, granicama opterećenja, ljudskim potcijalima te osobnim i zajedničkim odgovornostima.
Vi ste učitelj koji želi unaprijediti svoje vještine u području održivog razvoja i osmisliti vlastite mikroprojekte ili praktične vježbe za učenike kako bi postao uspješan razrednik i učenicima prenio znanja koja će unaprijediti njihovo djelovanje prema globalnim načelima održivog razvoja.

Poslije online edukacije preporučamo vam:

Pročitati letak „Od polja do stola – Europski zeleni plan“ (letak priložen na webinaru).
• Posjetiti stranicu Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH.

 

O VAŠOJ PREDAVAČICI 

Dr. sc. Branka Ilakovac doktorirala je 2018. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom koja obrađuje ponašanje kućanstava u postupanju s otpadom od hrane. Trenutno je zaposlena kao konzultantica za sprječavanje nastanka otpada od hrane gdje je usmjerena na rad s kućanstvima i hotelima, te poslovno savjetovanje u odnosima s javnošću u zaštiti okoliša i održivom upravljanju prirodnim resursima. Kao stručnjakinja bila je angažirana na nekoliko međunarodnih projekata prevencije bacanja hrane i edukacija o smanjenju otpada iz hrane u neformalnom i formalnom obrazovanju. Posljednje tri godine volonterski obnaša dužnost predsjednice neprofitne organizacije Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH, koja se prvenstveno bavi informiranjem i edukacijom potrošača putem nacionalnih i međunarodnih projekata. Prije toga 15 godina je radila kao stručnjak za odnose s javnošću i glasnogovornica u Agenciji za zaštitu okoliša i Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. Diplomirana je novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću te ima petogodišnje iskustvo iz medija i 20 godina iskustva u odnosima s javnošću. Koautorica je osam stručnih i znanstvenih članaka u području nastanka otpada od hrane, postupanja s biootpadom i implementiranja načela održivog razvoja u ustanovama za odgoj i obrazovanje.

 

RASPORED WEBINARA

Raspored je okviran te je podložan promjenama s obzirom na tijek edukacije i interakcije.

 A (10 min)
Bacanje hrane – nedopustivo ponašanje suvremenog čovjeka

B (10 minuta)
Znamo li koliko hrane bacamo?

C (10 minuta)
Stvarna cijena otpada od hrane i njegov utjecaj na okoliš

PAUZA (5 minuta)

D (10 minuta)
Razlozi i uzroci bacanja hrane

E (10 minuta)
• Kako riješiti problem bacanja hrane?

Sažetak i odgovaranje na pitanja iz Q&A odjeljka (10 minuta)