MODUL: Hrana, okoliš i klimatske promjene
PODRUČJE: Održivi razvoj
METODA POUČAVANJA: Istraživačko učenje
KLJUČNE RIJEČI: budućnost planeta, obrazovanje za održivi razvoj, inovativna pedagogija, uključivanje mladih, virtualna voda, sprječavanje bacanja hrane.
PROGRAM WEBINARA
Nakon ove edukacije razumijet ćete:
• zašto je jedini put za čovječanstvo put prema održivosti
• osnovne smjernice Obrazovanja za održivi razvoj
• kako uključiti učenike u izgradnju budućnosti kakvu želimo.
Također, moći ćete i:
• samostalno izvoditi nastavni sadržaj prema smjernicama Obrazovanja za održivi razvoj
• koristiti se inovativnim alatima u obrađivanju teme resursne održivosti
• razvijati s učenicima projekte usmjerene na smanjenje bacanja hrane u školi i kućanstvu.
Ova je online edukacija za Vas jer...
• Vi ste učitelj razrednik koji radi s različitim skupinama učenika i trebate im prenijeti specifična znanja i znanstvene spoznaje koje se tiču održivosti prehrane i njene budućnosti jer odgajate buduće generacije (osviještenih) potrošača. Učenicima želite prenijeti spoznaje o potrebama suvremenog doba globalno i lokalno, usaditi misao o nužnosti održivog upravljanja prirodnim dobrima, granicama opterećenja, ljudskim potcijalima te osobnim i zajedničkim odgovornostima.
• Vi ste učitelj koji želi unaprijediti svoje vještine u području održivog razvoja i osmisliti vlastite mikroprojekte ili praktične vježbe za učenike kako bi postao uspješan razrednik i učenicima prenio znanja koja će unaprijediti njihovo djelovanje prema globalnim načelima održivog razvoja.
Zadatci koje bi bilo poželjno napraviti prije edukacije:
• Pogledati webinar 1. Održivost prehrambenih sustava.
• Pogledati webinar 2. Zašto ne smijemo bacati hranu?
Poslije online edukacije preporučujemo vam:
- Pročitajte infografiku „Kako smanjiti bacanje hrane u kućanstvu“ (infografika priložena na webinaru).
- Pročitajte infografiku „Zaustavimo bacanje hrane“ (infografika priložena na webinaru).
- Pročitajte letak „Ne bacajmo hranu za blagdane“ (letak priložen na webinaru).
- Pročitajte letak „Smanjite bacanje hrane u blagdansko doba“ (letak priložen na webinaru).
- Pročitajte letak „Koliko hrane pripremiti za blagdane“ (letak priložen na webinaru).
- Pročitajte letak „Iskoristite/smrznite ostatke obroka“ (letak priložen na webinaru).
- Pročitajte letak „Vodič za čuvanje voća i povrća“ (letak priložen na webinaru).
- Posjetite mrežnu stranicu Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH.
O VAŠOJ PREDAVAČICI
Dr. sc. Branka Ilakovac doktorirala je 2018. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom koja obrađuje ponašanje kućanstava u postupanju s otpadom od hrane. Trenutno je zaposlena kao konzultantica za sprječavanje nastanka otpada od hrane gdje je usmjerena na rad s kućanstvima i hotelima, te poslovno savjetovanje u odnosima s javnošću u zaštiti okoliša i održivom upravljanju prirodnim resursima. Kao stručnjakinja bila je angažirana na nekoliko međunarodnih projekata prevencije bacanja hrane i edukacija o smanjenju otpada iz hrane u neformalnom i formalnom obrazovanju. Posljednje tri godine volonterski obnaša dužnost predsjednice neprofitne organizacije Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH, koja se prvenstveno bavi informiranjem i edukacijom potrošača putem nacionalnih i međunarodnih projekata. Prije toga 15 godina je radila kao stručnjak za odnose s javnošću i glasnogovornica u Agenciji za zaštitu okoliša i Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu. Diplomirana je novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću te ima petogodišnje iskustvo iz medija i 20 godina iskustva u odnosima s javnošću. Koautorica je osam stručnih i znanstvenih članaka u području nastanka otpada od hrane, postupanja s biootpadom i implementiranja načela održivog razvoja u ustanovama za odgoj i obrazovanje.
RASPORED WEBINARA
Raspored je okviran te je podložan promjenama s obzirom na tijek edukacije i interakcije.
A (10 min)
• Globalni okolišni, ekonomski i društveni izazovi sadašnjice
B (10 minuta)
• Obrazovanje za održivi razvoj
C (10 minuta)
• Inovativan i aktivan pristup učenju o održivom razvoju
PAUZA (5 min)
D (10 minuta)
• Primjeri najbolje prakse u učenju o održivosti resursa
E (10 minuta)
• Materijali i prijedlozi za rad s učenicima na temu smanjenja bacanja hrane
Sažetak i odgovaranje na pitanja iz Q&A odjeljka (10 minuta)