Na temelju povijesnih saznanja o zbivanjima u istočnoj Slavoniji u razdoblju između 1991. i 1995. godine produbite svoje znanje o bitci za Vukovar.


VRSTA: redovita nastava

MODUL: povijest

KLJUČNE RIJEČI: Domovinski rat, djetinjstvo


O VAŠIM PREDAVAČIMA

Dr. sc. Janja Sekula zaposlena je u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Primarno se bavi proučavanjem razdoblja Domovinskog rata, posebice problematikom srpske pobune te ustroja i djelovanja srpske paradržave na okupiranom području Hrvatske. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova u znanstvenim časopisima i publikacijama, te sudjelovala na većem broju znanstvenih skupova, tribina i okruglih stolova. 2022. godine objavila je znanstvenu monografiju „Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990.-1991.“, u izdanju Alfe i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Uglavnom radi na gradivu pobunjenih Srba koje je zarobljeno u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, koje najprije arhivistički sređuje, a zatim znanstveno analizira i kontekstualizira te objavljuje u formi znanstvenih radova. Izabrana je u znanstveno zvanje znanstveni suradnik (2019.) i u stručno zvanje viši arhivist (2017.).

Ivan Brigović, prof. zaposlen je u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Bavi se istraživanjem problematike Domovinskog rata, o čemu je napisao i objavio niz stručnih knjiga i znanstvenih radova. Suautor je udžbenika iz povijesti za osnovnu i srednju školu u izdanju Alfe. Posebno su mu bliske teme Vukovarska bitka 1991. i stradanje civila za vrijeme okupacije. Svojim radom svakodnevno produbljuje saznanja o Domovinskom ratu te aktivno sudjeluje na znanstvenim skupovima, tribinama i okruglim stolovima.