Hrvatski jezik u novoj školskoj godini (2016./17.)

Poštovane učiteljice i učitelji hrvatskoga jezika,
poštovane kolege i kolegice,

srdačno vas pozdravljamo na početku nove školske godine 2016./2017. i povratka radnim obvezama. Nadamo se da ste se tijekom proteklih praznika dobro odmorili i prikupili snage za redovite poslove, ali i profesionalne izazove i iskušenja u vremenu koje je pred nama. Mnoge će aktivnosti ostati iste, a pojavit će se i neke nove. Novi učenici, kolege, roditelji, školske i druge profesionalne te društvene obveze imat će i svoje zahtjeve i novu dinamiku.

 

Pred nama su i promjene obrazovnog sustava koje su intenzivno započele prošle školske godine, a ove će se sigurno nastaviti i neće mimoići nikoga od nas. Riječ je dakako o uvođenju nacionalnoga i predmetnih kurikula kao bitno novoga načina planiranja i izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kakav do sada nismo imali. Iz dosadašnjih rasprava jasno je da promjene nisu male, da o njima u javnosti postoje kontradiktorna mišljenja, a o nekima čak i duboke podjele. To se posebno odnosi na predmet Hrvatski jezik. U 2016./2017. školskoj godini promjene se, prema najavama mjerodavnih, još neće uvoditi u školsku praksu, ali će biti jasnije kakve će doista biti pa se za njih treba pripremati. Imat ćemo dakle iste nastavne sadržaje, udžbenike i druge izvore i pomagala, ali i razgovjetniju sliku njihove budućnosti.

U trenutnim i budućim potrebama Alfa će i dalje biti vaša operativna i inicijativna (pri)pomoć u svemu što vam je potrebno za kvalitetno poučavanje hrvatskoga jezika i uspješno obavljanje te važne zadaće na svim radnim područjima u školi i izvan nje. Uz postojeće udžbenike, radne bilježnice i nastavne listiće (lektirne listiće, listiće uz naslove iz čitanke, listiće za prilagođeni program, listiće za samoprovjeru, motivacijske listiće, ...) uvest ćemo i neke nove oblike komuniciranja s učiteljima, nove sadržaje, forme i sredstva rada, a sve radi podizanja kvalitete nastave hrvatskoga jezika i širenja jezične kulture u školi i izvan nje.

O svim novostima obavještavat ćemo vas putem naših mrežnih stranica, e-poštom ili u izravnome kontaktu. Vas pozivamo da se i sami uključite u naše inicijative i pošaljete nam svoje prijedloge, upite i kritike. Posjetite nas na www.alfaportal.hr

Želimo vam plodonosan rad u suradnji s Alfom u novoj školskoj godini!


Uredništvo za hrvatski jezik

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.