Povijest teče u vremenu – školska godina 2021./2022.

 

Poštovana kolegice, poštovani kolega!

Kontinuitet izvrsnosti na znanstvenoj i metodičkoj razini utkan je u generaciju udžbenika proisteklih iz procesa Nacionalne obrazovne kurikularne reforme. Zaokruženom pričom u četvrtom razredu, prikazali smo Vama i Vašim učenicima povijest dvadesetog stoljeća i suvremene događaje pomoću iznimno zanimljivog i bogatog metodičko-didaktičkog instrumentarija.

No da sve ne bi ostalo na riječima, prolistajte udžbenik, radnu bilježnicu te druge materijale, a vjerujemo da će djela u konačnici zasjeniti riječi, udzbenici.alfa.hr.

Vaša Alfa podrška!

Kalendar Domovinskog rata

Poštovane kolegice i kolege, učitelji povijesti!

Početkom nove kalendarske godine uredništvo povijesti pripremilo je kalendar Domovinskog rata za sve mjesece u godini. Pri izradi kalendara vodili smo se željom da se zajedno u svojim svakodnevnim obvezama prisjetimo ne tako davnih događaja koji su nam utisnuli put samostalnosti i nacionalnog identiteta. Od velike je važnosti da i danas čitamo znakove vremena, crpimo iskustvo iz prošlosti te svojim primjerom svjedočimo sadašnjost i vjeru u budućnost.

Poveznica za preuzimanje kalendara

Čitaonice i kazina – kulturna društva političkog karaktera

Osnivanje čitaonica i kazina na prostoru banske Hrvatske započelo je krajem 1830-ih i početkom 1840-ih godina. Iako su to trebale biti institucije kulturnoga karaktera, one su tijekom 40-ih godina 19. stoljeća postale glavna uporišta dviju politički suprotstavljenih struja. Tako su se u Ilirskoj čitaonici okupljali članovi i pristaše Ilirske, tj. Narodne stranke, a u Zagrebačkom kazinu članovi i pristaše Horvatsko-vugerske stranke.

Piše: dr. sc. Arijana Kolak Bošnjak

Vojno-redarstvena operacija Maslenica („Gusar”)

Maslenica

Okupacija zadarskog zaleđa

U geostrateškom pogledu područje Zadra bilo je iznimno važno u planovima srpskih pobunjenika i JNA. Preko ovoga dijela sjeverne Dalmacije neprijatelj je namjeravao ostvariti svoj vjekovni san – izlazak na more. Osim toga nastojao je presjeći glavnu prometnu komunikaciju koja je preko Novskog ždrila vodila prema unutrašnjosti Hrvatske. Stoga ne čudi što je za prve ciljeve na zadarskom području izabrao sela Kruševo i Jasenice, jedina dva mjesta s potpuno hrvatskim stanovništvom u bivšoj općini Obrovac